100% tilfredshedsgaranti
Bæredygtig og miljøvenlig emballage

Hvad er mælkesyrebakterier, og hvorfor er de så vigtige for os?

Hvad er mælkesyrebakterier, og hvorfor er de så vigtige for os?

Bakterier bor overalt i og på vores kroppe: På huden, i tarmsystemet og i vores slimhinder - også i skeden. Her lever især mælkesyrebakterier, der har fået deres navn, fordi de omsætter kulhydrater til mælkesyre. I skeden bidrager mælkesyrebakterierne til at opretholde en sund balance og gøre slimhinden modstandsdygtig over for uønskede mikroorganismer. De fleste af dine vaginale mælkesyrebakterier er gode (probiotiske) og er en del af kroppens naturlige forsvar f.eks. mod svampeangreb, virus og mod andre bakterier (patogene), der kan fremkalde sygdom. En overvægt af de gode mælkesyrebakterier er altså med til at give dig et stærkt immunforsvar og danne en barriere i slimhinderne og på huden.

De gode, probiotiske bakterier er også med til at opretholde balancen i skeden, så der er det helt rigtige ”sure” miljø med en pH-værdi omkring 3,8 - 4,5. Ændrer balancen og vækstforholdene sig, kan de skadelige, patogene bakterier formere sig og få skedens pH-værdi til at stige. Det kan blandt andet betyde, at du oplever ubalance som viser sig ved kløe, svie, lugt og udflåd, men også tør hud, bumser og eksem. 

I intimområdet er der stor risiko for, at fremmede og skadelige bakterier kan leve og formere sig. De kan komme fra toiletbesøg eller samleje og har optimale vækstforhold i varme, fugtige og blodfyldte omgivelser. Det vil sige, at du er særligt udsat, når du har menstruation og lukker huden inde bag bind og trusseindlæg. Sørg derfor for at skifte ofte, også hvis du ikke bløder særlig meget. Sørg også altid for at tørre dig bagud, når du har haft afføring og for at vaske eller skylle dig efter sex. Så mindsker du risikoen for, at skadelige bakterier slår sig ned og bliver i overtal..

 

Nær dine gode bakterier
Du kan selv gøre meget for at opretholde, stabilisere og nære de gode, probiotiske bakterier i skeden:

  • spis en varieret kost med mindst muligt sukker (sukker nærer nemlig de skadelige bakterier)
  • sørg for at få motion
  • undgå kemikalier i din kost og i dine plejeprodukter
  • hold dig ren og velplejet og brug naturlige produkter uden tilsat kemi og parfume
  • tag gerne et tilskud af probiotiske mælkesyrebakterier, og vælg et tilskud med milliarder af aktive, levende mikroorganismer i.

Oplever du symptomer på ubalance i skeden, skal du prøve at modvirke tørhed, rifter og sår. Brug f.eks. en glidecreme ved samleje og vær ekstra nænsom, når du vasker og tørrer dig.

Kan du ikke selv fjerne symptomerne på ubalance, må du søge læge og eventuelt behandles med antibiotika. Sørg for at blive podet så du ved, hvilke bakterier der skal bekæmpes. Og tag gerne et tilskud af probiotiske bakterier efterfølgende for at genskabe de nyttige bakterier, antibiotikakuren har slået ned.       

 

Fun facts:

  • I 1838 opdagede den tyske forsker Christian Gottfried Ehrenberg en mikroorganisme i sit mikroskop og syntes den lignede en rod. Han opkaldte den derfor bakterie efter det græske ord [bakterion], som betyder stok eller stav.
  • Kroppen indeholder 10 trillioner celler og 90 trillioner bakterier.
  • Alle kroppens bakterier fra ét menneske vejer samlet ca. 2 kg
  • Forskere har fundet 2375 forskellige bakterietyper i navler hvoraf 1500 ikke har været kendt tidligere.
  • Mave-tarm-kanalen, som er vores mikrobiom for fordøjelsen, indeholder mere end 1000 forskellige typer af bakterier.

 Ref.:” The big book of Kombucha” by Hannah Crum, Alex LaGory

Forrige Næste